Ana Sayfa > HerTurlu.Blog > Dijital pazarlama nedir?


Dijital pazarlama nedir?

Dijital pazarlama nedir?

Dijital pazarlama nedir, ana başlıkları nelerdir, SEO, SEM, Sosyal Medya, e-Posta pazarlama nasıl yapılır, içeriğin bu adımlardaki yeri nedir, bunları özetleyeceğiz.



Dijital pazarlama, dijital ortamda müşterilere ulaşmak için kullanılan farklı araçlar ve yöntemlerin tümüdür. 

Her bir adım bir şekilde diğeriyle bağlantılı ya da iç içe geçmiş olabilir. Birini atladığınızda başka bir noktada bir şeyleri eksik bırakıyor ya da verimsiz kalmasına sebep oluyor olabilirsiniz. Bu yüzden tüm adımların en başta değerlendirilip bir program yapılarak size uygun bir program içerisinde hareket edilmesinde fayda var. Çünkü yapılacak tüm işlemler size, beklentinize, mevcut web sitenize ve kaynaklarınıza, imkanlarınıza hatta bütçenize uygun olarak planlanmalıdır.

 Dijital pazarlamanın ana başlıkları şunlardır:

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

SEO, Web sitenizin arama motorları tarafından daha iyi derecelendirilmesini sağlamak için yapılan çalışmalar olarak tanımlanabilir. 

Ana amaç arama motoru sonuç sayfalarında (SERP - Search Engine Result Page) mümkün olduğunca önde olmak ve bu sayede daha fazla ziyaretçi, yani potansiyel müşteri çekebilmektir. SEO konusu başlı başına incelenmesi gereken, çok fazla detayı bulunan, zamana yayılarak belli bir program dahilinde sürekli olarak takip edilmesi gereken bir süreçtir.

Hem içerikle ilgili, hem de web sitenizin kodlaması, güvenliği, hızı, yayınlandığı sistemler gibi bileşenlerin optimizasyonu, kontrolü, geliştirilmesi, güncel tutulması gibi teknik bilgi gerektiren alt dalları vardır. 

SEM (Arama Motoru Reklamcılığı)

Arama motorlarının sonuç sayfalarında ya da başka sitelerin içeriklerinin arasında rastladığınız ücretli reklam yöntemi olarak özetlenebilir. 

En bilindik reklam sistemi Google Ads’ dir. Kabaca tanımlamak gerekirse; yaş, cinsiyet, ülke, bölge, ilgi alanları gibi kriterlerle hedef kitlenizi ve anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra metin reklam mı, görsel mi yoksa video reklam mı göstereceksiniz, bu reklamlarınızın nerelerde yayınlanmasını tercih edersiniz buna karar verir, gösterim başına, tıklama başına, günlük ya da haftalık bütçelerinizi belirleyerek reklam kampanyanızı oluşturur ve yayına başlaması için onaya gönderirsiniz. 

Elbette bu sistemlerin de kendi içlerinde hem etik hem de kanuni anlamda bir takım kuralları vardır ve bunlara uygun reklam kampanyaları düzenlemenizi beklerler. En genel işleyişi bu şekilde tarif edilebilirse de biraz daha detay öğrenmek isterseniz en popüler reklam sistemi olan Google Ads’ in Sık Sorulan Sorular bölümünü ( https://ads.google.com/intl/tr_tr/home/faq/ ) inceleyebilirsiniz.

Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal medya platformları üzerinden müşterilere ulaşmak ve marka bilinirliğini artırmak için kullanılan yöntemler olarak özetlenebilir. 

Günümüzün en popüler sosyal medya mecraları olan Instagram, Facebook, Twitter, Youtube ve benzeri platformların hepsi kendi içerik yayınlama şekillerine ve kurallarına sahiptir. Fotoğraf ya da videoların formatları, boyutları ve içerikleri ile ilgili farklı formatlar, platformun kullanıcı kitlesinin beklentisine göre içerikler, bu materyalin ne zaman ve hangi etiketlemelerle (hashtag) yayınlanacağı ve verim alınabileceği gibi konular üzerinde biraz çalışmakta fayda var.

Elbette bu konuda çalışma devam ettiği sürece sürekli analizlerle hangi tür içeriğin, hangi mecrada ve ne sıklıkla, hangi formatta yayınlanması size fayda sağlıyor, nasıl dönüşler alıyorsunuz bunları da takip etmeniz ve çalışmalarınızı bu bilgiler ışığında devam ettirmeniz, gerekiyorsa değişiklikler yapmanız çok önemli. Bu analizler için kullanılan en popüler araç ise yine bir Google hizmeti olan Google Analytics ( https://analytics.google.com/

Analytics diğer başlıkların da hemen hepsinde kullanılabilir. Diğer başlıklarda da olduğu gibi sosyal medya pazarlamada da verilerinizi toplamak, hangi kaynaktan ve hangi içerikten kaç ziyaretçi ya da müşteri geldiği gibi bilgileri sağlayarak yayınladığınız içeriklerin performansını ölçmeniz ve kampanyalarını yönlendirmek konusunda size çok yardımcı olacaktır.

İçerik Pazarlama

İlgi çekici ve değerli içerikler yaratarak müşterilerin markaya ve ürünlere ilgi duymasını sağlamak önemlidir ve diğer tüm adımların da en önemli bileşeni elbette içeriktir. 

Sosyal medya hesaplarınız ya da web siteniz ne kadar iyi tasarlanmış, ne kadar süslenmiş ve ne kadar optimize edilmiş olursa olsun ziyaretçilere sunacağınız işe yarar bir şeyler yoksa yani içerik yoksa boşuna vakit kaybetmeyin. 

Ziyaretçinin amacı eğlence, bilgi arayışı, hizmet, ürün arama, haber alma, iletişim ya da ticaret olabilir. Sitenizde hedef kitlenize uygun içeriğiniz yoksa bir siteniz ya da sosyal medya hesabınızın olmasının da bir anlamı yok.

Hatta nadiren de olsa radikal örneklere rastlayabilirsiniz. SEO ve Dijital Pazarlama kurallarına asla uymuyor olacağını düşüneceğiniz, ağır çalışan, kötü tasarımlı yani pek de kullanıcı dostu olmayan bir siteyle arama sonuçlarınızın en tepesinde karşılaşabilirsiniz. Muhtemelen içerik kalitesi hedef kitlesiyle çok uyumlu ve güçlü, zengindir. Dolayısıyla Google da böyle siteleri çok sevdiği için bazı detayları görmezden gelebilir.

Çünkü içerik herşeydir.

Bir de böyle güçlü içeriğin yanı sıra sitenin diğer tüm optimizasyonlarının gereği kadar sağlıklı yapılmış olduğunu düşünsenize?

E-posta Pazarlama

Müşterilere e-posta yoluyla pazarlama mesajları göndermek aslında en eski yöntemlerden biri. Çoğumuz artık reklam kokan mailleri okumak değil görmek bile istemeye biliyoruz. Ancak içeriğiniz güçlüyse, sizi takip eden insanlar sitenizde bir güncelleme olduğunu öğrendiğinde tekrar ziyaret etmek için istekli olacaklarsa mesajınızı verebilmek için daha fazla alanınız ve imkanınız olacağı için iyi bir alternatif olabilir.

e-posta pazarlama

Elbette kendi içinde bazı kuralları vardır. Makul oranlarda görsel ve yazı kullanarak, okuyanı yormayacak, içeriğinizi dikkat çekecek, net anlaşılacak ve kullanıcıyı sitenize çekecek şekilde hazırlanmış bir e-posta, oldukça verimli olabilir.

Bu konudaki en önemli etik ve hatta yasal konu, bu e-postaları sadece rızası olanlara gönderebileceğinizdir. Sitenizde e-posta aboneliği gibi bir yapı varsa kullanıcılarınız buraya e-posta adreslerini kayıt ettirmeyi kabul etmeli ve sizden gelecek e-postaları almaya rıza gösterdiklerini beyan etmelidir. Ya da sitenizde üyelik sistemi varsa, kayıt olurken kullanıcıyı e-posta adresine bazı bildirimler ve güncellemeler hakkında bilgi e-postaları gönderilebileceği konusunda bilgilendirmelisiniz. Aksi takdirde hem kullanıcıları bezdirebilir hem de yasal yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Bu konuda bir bilişim hukuku uzmanından ya da sosyal medya uzmanından bilgi alabilirsiniz.

Bu tür e-postaların gönderimi için ise hem tasarım hem de gönderim konusunda hizmetler veren toplu e-posta gönderim servisleri vardır. Kendi e-posta hesabınızla doğrudan kendiniz toplu e-postalar göndermeye kalkarsanız muhtemelen çok kısa bir sürede domain’ iniz kara listeye alınacak ve gönderdiğiniz e-postalar spam olarak algılanacak ve hedef kitlenize ulaşamaz duruma geleceksiniz. Bu servisler sizi böyle risklerden kurtarır ve ek olarak bu işlemlerin yasal sınırları konusunda da sizi yönlendirebilirler.

 

Yazıyla ilgili soru ve önerilerinizi iletişim sayfamızdan iletebilirsiniz.

 

Digital Marketing Vectors by Vecteezy


İlgilenebileceğiniz haberler

Hakkımızda

HerTürlü.Net, birçok kategoride ilanlarınızı ücretsiz yayınlayabileceğiniz, firmanızı en uygun kategoride sektörel dizinlere ekleyebileceğiniz, ürün ve hizmetlerinizle firmanıza özel sayfalarla tanıtabileceğiniz altyapıyı ücretsiz sunar.

Alternatif olarak özel bildirimler ve görsel, video, sunum dosyası ve benzeri eklentilerle şansınızı artırmak isterseniz Özel Üyelik Paketleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Reklam seçeneklerimiz için Reklam Paketleri sayfamızı inceleyin...

İletişim

HerTürlü.Net
[email protected]
İletişim Formu

Takip Edin...

Twitter  Facebook